0164 - 745 071

Verwijzing

Fysiotherapie is toegankelijk met een verwijsbrief van de huisarts of een specialist. De (huis)arts stelt een aantal vragen en verricht een onderzoek. Naar aanleiding van dit onderzoek maakt de (huis)arts een keuze over de te volgen behandeling. De (huis)arts kan je door verwijzen naar de fysiotherapeut. Andere mogelijkheden zijn een rustperiode, doorverwijzing naar de specialist, medicatie, aanvullend onderzoek (o.a röntgenfoto, M.R.I.) en dergelijke.
Vanaf 1 januari 2006 is een verwijsbrief van de (huis)arts niet meer persé nodig. Tegenwoordig kan men ook zonder verwijsbrief een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Dit wordt Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (D.T.F.) genoemd. Meer informatie over D.T.F. staat op de site.
De huisarts blijft wel een centrale rol spelen en zal door de fysiotherapeut worden geïnformeerd.
Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk. De fysiotherapeut zal je informeren wanneer dit nodig is.

Wanneer u contact heeft gehad met uw huisarts over uw klachten waarvoor u behandeld wilt/moet worden bij de fysiotherapeut zijn er twee mogelijkheden:

  1. of de huisarts zal u een verwijzing meegeven voor de fysiotherapeut
  2. of de huisarts geeft aan dat u zonder verwijzing terecht kan bij de fysiotherapeut

Bij mogelijkheid 2 is de fysiotherapeut nog steeds verplicht om een screening uit te voeren. Dit wordt betaald uit uw aanvullende pakket. Wanneer u niet aanvullend verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. De screening is juist bedoeld om te beoordelen of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Bij situatie 2 heeft de huisarts dit al besloten. In dit geval adviseren wij de klant om een verwijsbrief te vragen, zodoende onnodige kosten te besparen.

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie

Vanaf 1 januari 2006 heeft u geen verwijsbrief meer nodig voor de fysiotherapeut, dit is direct toegankelijkheid fysiotherapie (D.T.F.). Uiteraard mag u eerst een afspraak maken met uw huisarts, maar het hoeft niet meer. De huisarts blijft wel een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren.
Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, voert deze eerst een verplichte screening uit. Het doel van deze screening is om te beoordelen of de klachten door de fysiotherapeut behandeld kunnen worden. Zo ja, dan wordt er na de screening een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Zo nee, dan zal de klant verwezen worden naar de huisarts. De huisarts zal dan het verdere beleid bepalen.
Wanneer u contact heeft gehad met uw huisarts over uw klachten waarvoor u behandeld wilt/moet worden bij de fysiotherapeut zijn er twee mogelijkheden:

  1. of de huisarts zal u een verwijzing meegeven voor de fysiotherapeut
  2. of de huisarts geeft aan dat u zonder verwijzing terecht kan bij de fysiotherapeut

In geval 2 is de fysiotherapeut nog steeds verplicht om een screening uit te voeren. Dit wordt betaald uit uw aanvullende pakket. Wanneer u niet aanvullend verzekerd bent komen de kosten voor eigen rekening. De screening is juist bedoeld om te beoordelen of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Bij situatie 2 heeft de huisarts dit al besloten. In dit geval adviseren wij de klant om een verwijsbrief te vragen. Op deze manier maakt u geen onnodige kosten en komt dit ten gunste van uw vergoedingsbudget.

CHRONISCH

Fysiotherapie kent een onderscheid in niet-chronische en chronische aandoeningen. Dit geeft veel verwarring. De overheid heeft bepaald wat onder chronisch valt en hiervoor geldt een ander vergoedingssysteem. De chronische aandoeningen zijn weergegeven in een chronische lijst van oud-minister Borst (denk aan operaties, botbreuken, Multiple Sclerose, M. Parkinson, etc).

Vergoedingen gaan op de volgende manier:

Niet-chronische aandoeningen:

  • via aanvullende verzekering, zie polisvoorwaarden
  • zonder aanvullende verzekering zijn de kosten voor de cliënt

Chronische aandoeningen:

  • de eerste 20 behandelingen via aanvullende verzekering, zie polisvoorwaarden of zonder aanvullende verzekering zijn de kosten voor de cliënt
  • hierna wordt het eigen risico aangesproken
  • wanneer het eigen risico op is, worden de resterende behandelingen vanuit de basisverzekering betaald

Wanneer de vergoeding uit het aanvullende pakket al gedeeltelijk of geheel zijn opgemaakt in het betreffende jaar, zal de cliënt zelf de kosten moeten betalen.

VERZEKERING

Fysiotherapie, voor niet-chronische aandoeningen, wordt betaald uit de aanvullende verzekering. Wanneer u niet aanvullend verzekerd bent komen de kosten voor eigen rekening. Om niet verrast te worden door hoge kosten is het raadzaam om op voorhand op de hoogte te zijn welke vergoeding voor u van toepassing is.
Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende zorgverzekeraars met heel veel verschillende polissen. De fysiotherapeut kan vaak wel zien of de cliënt aanvullend verzekerd is, maar kent niet de inhoud van dit aanvullende pakket. Het is de verantwoording van de cliënt om de inhoud van het pakket te weten. Uit ervaring blijkt dat er nog veel onbekend is. Vandaar dat we u nogmaals willen aanraden om uw polisvoorwaarden goed te bekijken, zodat u ongewenste rekeningen kunt voorkomen.

Tevens willen wij u erop wijzen dat wij niet op de hoogte zijn van behandelingen die elders zijn gemaakt en al van uw jaarlijkse vergoedingsstatus in mindering is gebracht. Dit geldt niet alleen voor fysiotherapie, maar ook voor oefentherapie Mensendieck en Cesar.
Voor chronische aandoeningen geldt een ander vergoedingssysteem. Dit staat hierboven uitgebreid beschreven op de site onder chronisch.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken bij centrumFIT? U kunt ons natuurlijk bellen via call 0164 - 745 071 of onderstaand formulier gebruiken. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

fysiotherapie &  werken aan je herstel
 
    • CentrumFIT Hoogerheide

      Ouwe Raedthuysplein 16  
      4631 VX Hoogerheide 

      Behandeling op afspraak. Ook 's avonds en in het weekend!

      call  0164 - 745 071

    • facebook-volg-ons